donderdag 22 november 2007

NOVA en de brandende varkens

Een van de onderwerpen in NOVA van gisteren was het 'Het milieuvriendelijke varken'. Een genetisch gemanipuleerd varken in Canada, dat minder stoffen uitstoot die schadelijk voor het milieu zijn.
Tot mijn verbazing hoor ik dat de stof die het varken zou uitscheiden fosfor zou zijn. Dat is vreemd, want van de scheikundeles, 20 jaar geleden, weet ik dat fosfor ontbrand als het in aanraking komt met lucht. Daarom bewaart men fosfor in water of olie. Je moet er toch niet aan denken dat, op een zonnige dag, de varkensmest uitdroogt en spontaan ontbrand. Brandende scharrelvarkens, die gillend door de wei rennen. Nee, hier moet sprake zijn van een vergissing.

Dan komt er een diagram in beeld, schijnbaar gemaakt door de Canadese onderzoekers en daarop staat het woord 'phosphate'. Daar zijn ze bij NOVA dus de mist in gegaan. Phosfate vertaald in fosfaat en niet in fosfor. Fosfaat, een mineraal waarin fosfor zit, is inderdaad een stof die slecht is voor het milieu, omdat het algengroei stimuleert. Daarom zijn wasmiddelen tegenwoordig fosfaat-vrij. En in tegenstelling tot fosfor is fosfaat niet giftig voor mens en dier en ontbrand het ook niet. De varkens zijn dus veilig.

Jammer dat ze bij NOVA het onderscheid niet konden maken tussen fosfaat en fosfor. De Nederlandse hoogleraar varkenshouderij, die in de reportage aan het woord kwam, had het ook over fosfor, dus je kunt het de NOVA journalist eigenlijk niet eens kwalijk nemen. Ik heb ze dan ook maar even een berichtje gestuurd.

Over een paar jaar zal men ook wel met een varken op de proppen komen dat minder nitraat uitstoot. Het is maar te hopen dat NOVA dan het woord 'nitrate' niet via 'nitro' vertaald in nitroglycerine. Want dan zitten we met varkens die spontaan ontploffen als ze iets te abrupt bewegen. :-)

Geen opmerkingen: